Coney Logo

Handreiking 1141 – data-analyse in de audit, de lat ligt niet te hoog, maar stap voor stap!

Als Coney hebben we als gespecialiseerd data driven advies- en accountantskantoor met heel veel belangstelling Handreiking 1141 gelezen en besproken in ons team. Sinds 2005 hebben we data-analyse (2011: process mining) en visualisatie (2014) geïntegreerd in onze auditaanpak. We hebben de afgelopen jaren ook een groot aantal auditors getraind in het toepassen van deze technologie.

Hiernaast hebben we in de afgelopen vijf jaar ruim twintig collega accountantskantoren getraind in het daadwerkelijk toepassen van (3.0) data-driven mindset in de praktijk. Coney Solutions verkoopt audit analyse tools als ACL, Lavastorm, Minit Process Mining en Perceptive Process Mining aan auditors in Nederland.

Geweldige handreiking…lat wordt direct hoog gelegd

Wij zijn van mening dat we een goed beeld hebben bij de mate waarin data-analyse en process mining daadwerkelijk wordt toegepast in de audit in Nederland. Hoewel de handreiking de illusie wekt dat heel Audit Nederland met data-analyse aan de slag is, is dat natuurlijk niet zo.

We zeggen niet dat de lat TE hoog wordt gelegd. Net als bij andere type controlewerkzaamheden, is het controleteam verantwoordelijk om data-analyse op een hoog niveau uit te oefenen. Wij denken dat deze handreiking kan aantonen dat data-analyse niet simpel is en om gedegen training vraagt.

Hiernaast is het aan het maatschappelijk verkeer niet te verkopen om moderne technieken NIET in te zetten. De toepassing van data-analyse is geen OPTIE maar een MUST is om als beroepsgroep onze geloofwaardigheid te behouden.

En daar zit gelijk de uitdaging t.o.v. van deze geweldige handreiking; deze handreiking is geschreven door een team met heel veel passie en ervaring. Na het lezen van deze handreiking maken wij ons echter wel zorgen of de intensiteit van dit stuk een groot deel van de auditors die nu bewegen van 1.0 naar 3.0, niet gaat afschrikken.

Het is een handreiking, maar leest al als een volwaardige ‘roadmap’ voor een ervaren, integrated audit/data-analyse team. Natuurlijk zal het zo zijn dat een ervaren team van auditors en data-analisten, dat jaren intensief met elkaar samenwerkt, kan acteren (denken, handelen, vastleggen, interpreteren ect) conform deze handreiking, maar praktijk is weerbarstiger.

Download onze reactie hier

 

DIT ARTIKEL DELEN:

Laat een reactie achter

*

\ \
Send this to a friend