Coney Logo

Ook zonder RGS voldoende data analyse kansen

Ineens is er veel te doen om RGS. Het startte met een bericht van GBNed op 3 september 2018. De implementatie gaat niet snel genoeg, doordat RGS te complex zou zijn. 

Vervolgens kwamen er reacties van Joris Joppe en Tom Koning welke een groot deel van de kritiek, in onze ogen, ontkrachten.

Het uitblijven van een goede integratie zou de ontwikkeling van Data Analyse oplossingen in de weg staan. Wat ons betreft kan dit natuurlijk nooit de echte reden zijn. Uiteraard zal een bepaalde standaard zijn voordelen hebben voor het gebruik van standaard analyses en standaard dashboards, maar zonder deze standaard is dat ook prima mogelijk.

Bij de invoering van digitale dossiers werden ook door assistent accountants massaal grootboekrekeningen gekoppeld aan posten in de jaarrekening, daar hoorde je toen niemand over klagen. Ook bij Coney maken we al vanaf 2005 gebruik van data analyse, zowel bij onze Assurance opdrachten als bij specifieke Business Analytics opdrachten. 

We doen dat dus al 13 jaar, zonder gebruik te maken van RGS. En toch, ook wij maken inmiddels gebruik van onze eigen bibliotheek van standaard analyses, welke direct gedraaid kunnen worden wanneer de financiële data door ons is ingelezen. Bekende klanten/ opdrachten worden bij het inlezen direct gemapped volgens het ‘Coney RGS’, nieuwe klanten moeten we even handmatig mappen. Kost inderdaad even tijd, maar dat weegt niet op tegen de voordelen welke daarna gehaald kunnen worden op basis van onze inzichten en analyses.

Ik besef heel goed dat het proces voor een boutique kantoor met specifieke opdrachten en wensen van klanten anders is dan wanneer je en grote samenstelpraktijk hebt met 2.000 administraties waarover je in een keer dezelfde analyses wilt uitrollen. Maar dat neemt niet weg dat in de huidige setting het ontwikkelen van herbruikbare analyses wel degelijk mogelijk is, en dat de extra effort die hier in gestoken moet worden vaak voldoende opweegt tegen de voordelen die met de analyses en inzichten wordt verkregen.

Ook met alles wat op dit moment beschikbaar is, met of zonder koppeling naar RGS, zijn wij prima in staat een eigen Analytics platform te bouwen, ook voor een samenstelpraktijk van 2.000 administraties. Bij onze aanpak zorgen we er altijd voor de kennis geborgd binnen jouw eigen team, zodat er ook vanuit de eigen behoefte van de samenstel praktijk doorontwikkeld kan worden op de beschikbare analyses. Er zijn nu al mogelijkheden genoeg voor de typische Samenstel & Business Analyses. Je zou je zo maar kunnen voorstellen dat het nu al mogelijk is slim aansluiting te kunnen zoeken bij de reeds aanwezige mapping in de door de samenstelpraktijk gebruikte software voor het samenstellen van de jaarrekening. Toch?

Wij geloven er niet in dat RGS daadwerkelijk de inzet van data-analyse drastisch zal laten toenemen. Je zou als samenstelpraktijk wat ons betreft ook niet hoeven wachten tot RGS volledig is geïmplementeerd, voordat je dat stap naar een data-driven Samenstelpraktijk gaat maken. De basis is nu al mogelijk, maar je kan je ook voorstellen dat we op een databak van 2.000+ administraties met eenvoudige ML technieken al kunnen gaan nadenken over echte 3.0 analyses, voorbij het aansluiten van de BTW-posities…

Wacht dus niet op RGS, maar neem gerust contact met ons op, om te kijken wat de mogelijkheden nu al voor jou kunnen betekenen!

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR U:

Laat een reactie achter

*

\ \
Send this to a friend