Coney Logo

Leve de Robot, Leve de Accountant

Op Linkedin heb ik onlangs een post geplaatst rondom mijn ervaring met een online robot die een klacht van mij in behandeling nam. De zogenaamde Self Service Helpdesk optie.

Ik raakte gefascineerd door de snelheid waarmee mijn klacht werd opgepakt. Uploaden van een screenshot van de order via mijn Iphone, stukje visual mining, en herkenning van mijn order, gevolgd door het intypen van mijn klacht in een paar steekwoorden, aansluitend een heerlijk stukje textminig en interpretatie van de klacht, daarna een snelle validatie (“let me check my resources”) van mijn transactie (een uit vele honderdduizenden per dag), een snelle opvolging (transactie analyse) en oplossing van mijn klacht, en dat alles in paar seconden….. helpdesk4.0

Net zo fascinerend was vervolgens de statistiek en online discussie rondom dit berichtje op Linkedin, met ruim 1800 duimpjes, 115 reacties en 280.000 lezers. Dat is meer dan 2 jaar accountancyhervormingsdebat statistiek op Accountant.nl bij elkaar.

Het onderwerp de Robot leeft. In ieder geval in de wereld van helpdesken.

Maar nog niet overal. De Audit Robot heeft wel al een arm, een half been, maar veel meer is het nog niet.

Dertig jaar geleden, Vancouver,  de start van ACL1.0, “the first data-analytics tool for auditors”. Oerlelijke invoerschermen, onmogelijke data-inlees routines en vooral trage analyses.

Inmiddels zijn we dertig jaar verder. ACL is nu actief in meer dan 140 landen, met data-analyse oplossingen in de cloud, met ‘prebuilt’ analyses en online training omgevingen. Uit ACL zijn andere tools als IDEA en Arbutus voortgekomen.

Deze drie tools domineren samen de ‘klassiek’ data-analyse markt voor interne en externe accountants. Hiernaast zijn er tientallen andere ‘advanced’ data-analyse en data-visualisatie tools bijgekomen die auditors ondersteunen.

Maar data-analyse in huidige vorm is nog geen Robot a la de Helpdesk4.0. Het is nog vooral inlezen, scripten, valideren. Ja, veel data, ja, heel snel, maar afhankelijk van de intelligentie van de data-analist die het script maakt (en uiteraard data kwaliteit…)

Zou het  nog dertig jaar duren voordat ‘wij’ zijn vervangen door zelflerende robots? Robots die werken op basis van kunstmatige intelligentie? Artificial Intelligence, AI is hier de veel gebruikte afkorting.

Komt er nu een versnelling?

Dit zijn veel gestelde vragen die ik regelmatig voorgeschoteld krijg. Onlangs belde een journalist met de vraag; hoe lang nog Pieter voordat de robot u heeft vervangen?

Maandelijks start er minimaal één student die zich gaat verdiepen in het vraagstuk audit en rol van data-analyse. Achterhaald! Inmiddels zet ik deze studenten op het spoor van AI en Machine Learning (overigens, twee verschillende zaken, voor de fijnproevers, deels met elkaar verweven).

Ik vertel deze studenten namelijk dat we al 30 jaar IST data  van ondernemingen zo beetje vanuit elke invalshoek kunnen analyseren. We kunnen dit ad hoc, periodiek of continue. De data kunnen we relateren aan honderden open bronnen (indien nuttig en relevant).  We zetten BETA verbanden op (omspannende verband controles) en voeren trend- en detailanalyses uit op 100% van de populatie.

Maar het blijft in de vorm van een robot met een arm en een been.

Wat we met elkaar willen (toch?) is het inzetten van AI in de audit. De  Audit Robot.

(Machine Learning sla ik even over voor het gemak).

Ik mijn beleving zijn Audit Robots binnenkort in staat om alle proces- en transactiestroom te toetsten. Realtime. Per onderneming, of dwars door de bedrijfsketen heen. Zelf lerend uiteraard. Steeds slimmer.

U kent allemaal het voorbeeld van de zelflerende AlphaGo voorbeeld. Op basis van een aantal spelregels leerde de robot het spel Go zo goed te spelen, dat niemand de robot meer kan verslaan.  De zelflerende accountant met de COS als spelregels.

Wat ik ook denk is, anders dan de Helpdesk4.0, de Audit Robot een prachtige relatie aangaat met u en mijzelf en iedereen van vlees en bloed betrokken in het controleproces. De mens-mens factor zal cruciaal blijken te zijn in het blijven duiden en valideren van de uitkomsten van deze AI algoritmes.

Waarom ik dat denk weet ik niet, wellicht is het meer een wens.

Wat denken jullie?

Om dit denkproces verder vorm te geven organiseert Coney met een aantal mensen een eerste roundtable om de Audit & AI ontwikkelingen met elkaar te gaan volgen, om kennis te verzamelen en te delen.  Hier staan twee invalshoeken centraal; how to audit with AI, how to audit AI.

De eerste roundtable is  na een kort bericht op Linkedin snel vol gelopen. Echter,  op het moment dat we het gevoel hebben meer mensen de  daadwerkelijke stap van data-analyse naar AI in de audit wil maken, kunnen we de groep groter maken uiteraard.  Groep is nu 15 mensen.

To be continued.

Leve het Algoritme, Leve de Accountants die plezier behouden in ons vak en innovatie omarmen.

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Laat een reactie achter

*

\ \
Send this to a friend