Coney Logo

Blockchain, onze eerste stappen op weg naar Blockchain Assurance Services

Er wordt genoeg geschreven over het fenomeen blockchain. Maar onduidelijk is nog hoe blockchain het vraagstuk van ‘continuous business assurance’ kan ondersteunen. Het vraagstuk dat we met Coney willen ondersteunen. Op zoek naar een goed idee en leuke mensen.

Ik hoef denk ik niemand die deze bijdrage leest nog uit te leggen wat een blockchain is. Er zijn inmiddels een zeer groot aantal websites die de blockchain uitleggen. Er zijn coole filmpjes, powerpoint-presentaties en ook Accountant.nl schenkt regelmatig aandacht aan de blockchain.  

In mijn serie ‘Op zoek naar vernieuwing’ op Accountant.nl, eind 2015, heb ik een aantal mensen opgezocht op een beeld te krijgen bij wat blockchain nu concreet gaat betekenen vanuit het assurance perspectief. Ik heb toen veel parallellen met EDI (EDIFACT) gehoord, vergelijkingen met XBRL, verwijzingen naar AI (Artificial Intelligence), maar uiteindelijk lijkt de blockchain toch iets anders te zijn. Het hoogtepunt was de uitleg van wat een Fork is.

Echt begrepen deed ik dat toen niet, maar het klonk geweldig spannend. Inmiddels zijn we twee jaar verder en schijnt de Fork in bitcoinland (de meest bekende toepassing van blockchain) zich daadwerkelijk voorgedaan te hebben. En gisteren recent nog een keer.

Los van Forks, schaalbaarheid en andere technische uitdagingen, schijnt de techniek achter blockchain vanuit veiligheid ook niet feilloos te zijn. Recent las ik daar nog een artikel over (voor de liefhebbers).

Maar goed, ja, ik ben inmiddels de twijfel voorbij en ik vind de blockchain uitermate fascinerend. Die twijfel zorgde er wel voor dat ik van blockchain als onderwerp tot op heden even ben afgebleven. Ik zag de potentie, maar ik dacht: dit is echt een te technisch complex vraagstuk en je komt niet weg met “ach, het zit onder de motorkap”. Dus…pauze.

We zijn nu twee jaar verder en ik heb twee jaar ‘meegelezen’. Ik heb geprobeerd te achterhalen welke concrete toepassingen van de blockchain in het assurance domein worden ontwikkeld en welke partijen daar mee bezig zijn. Ik heb mij in het bijzonder gericht op blockchaintechnologie die onze mindset rondom ‘continuous business assurance’ kan ondersteunen. Real-time assurance, voor relevante stakeholders.

En ik heb heel veel leuke mensen ontmoet. Ik ben zwaar onder de indruk van de blockchain kennis in Nederland!! Kortom, genoeg boeiende gesprekken, veel vergezichten, mooie plaatjes en uitnodigingen om mee te doen aan lab-opstellingen.

De volgende stap is een echt Coney ‘ei’ leggen rondom de sleutelvraag: welke stappen moeten we ondernemen om concreet de blockchaintechnologie in te zetten op het vraagstuk van continuous business assurance? Vervolgens gaan afpellen:

  • Welke deelvragen gaan we straks als Coney adresseren rondom de blockchain?
  • Hoe richten we deze audits in? Welke zekerheid zoekt de markt? Hoe werkt het interne beheersingsraamwerk? Welke risico’s gaan we toetsten? Welke assurance gaan we afgeven?
  • Welke kennis moeten we opbouwen en welke snijvlakken zijn er met data-analyse en process mining?
  • Kan in een gedecentraliseerde grootboekomgeving nog wel assurance over één vennootschap worden afgegeven, of alleen over een keten van bedrijven aangesloten op een gedecentraliseerd netwerk?

U begrijpt: heel veel deelvragen. Het goede nieuws is dat we inmiddels met een aantal mensen een leuk team kunnen vormen om serieus te investeren in een Coney Blockchain Roadmap.  Een roadmap die moet resulteren in concrete aan blockchain gerelateerde assurance diensten.

Ik zal eerlijk zijn, twee jaar geleden was mijn afdronk rondom de blockchain: wat een hoop bullshit, wat een overgedreven gedoe. Langzaam ben ik om, sterker nog: ik wil veel tijd en  energie steken in het beter begrijpen hoe blockchain het vraagstuk van continuous business assurance gaat ondersteunen. En ik wil deze kennis delen. 

Blockchain wordt omschreven als het nieuwe internet, dat is er dus voor iedereen! We gaan het volgen, keep you posted. Heb je vragen, input, laat het mij vooral weten!

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Laat een reactie achter

*

\ \
Send this to a friend