default logo

Coney & process mining: tijd om door te pakken!

Nu goed onderweg in 2017 helpt onze process mining technologie (internal) auditors, business managers en proces managers met het doorlopend analyseren van bedrijfsprocessen. De nadruk ligt uiteraard op de bedrijfskritische processen: die processen waarvan de juiste werking van belang is voor de onderneming of instelling.

Vanuit onze achtergrond combineren we dit direct met het toetsen van controlemaatregelen die in het proces zijn ingebouwd en met het vaststellen van de werking hiervan.

Sinds wij als Coney in 2010 aan de slag zijn gegaan met process mining hebben wij vooral veel kennis en ervaring opgedaan in het toepassen van deze techniek in de volgende domeinen:

 • Assurance:
  Het toepassen van process mining bij de controle van de jaarrekening;
 • Internal audit:
  Het beoordelen van het interne controle raamwerk met behulp van process mining;
 • In control:
  Het inzetten van process mining bij het realiseren van continuous monitoring om hiermee de doorlopende werking van interne controlemaatregelen te bevestigen.
Assurance en Internal audit

Process mining is voor een aantal auditkantoren inmiddels dé oplossing om op een 3.0 manier de opzet en werking van de interne beheersing van auditcliënten te toetsen. Grotere ondernemingen gebruiken process mining bij de periodieke beoordeling van het controleraamwerk en het geheel van interne checks & balances dat is ondergebracht bij de internal audit of de internal control afdeling.

Process mining is voor een aantal auditkantoren dé oplossing om op een 3.0 manier de opzet en werking van de interne beheersing van cliënten te toetsen.

Het lukt steeds beter om samen met internal audit en internal control teams de toepassing van process mining als vast onderdeel van het jaarplan in te zetten. Daarbij hoort ook het valideren van de onderliggende data met behulp van data-analyse voordat process mining ingezet wordt.

In control

In control is primair een vraagstuk voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van een verkoop-, productie- of inkoopproces. Wij kijken naar deze processen vanuit onze beheersingsmindset en kijken door naar kansen voor procesverbetering. Hierbij helpt process mining om antwoord te geven op bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Hoe organiseer je ongoing in control?
 • Wat zijn de valkuilen?
 • Hoe maak je dit traject daadwerkelijk continuous?

Voor ons gaan ‘in control’ en ‘procesverbetering’ hand in hand. Slimmer verwerken van transacties en de juiste controlemaatregelen in de grip hebben is essentieel. Op dit gebied maken we mooie stappen met de implementatie van process mining als technologie in de richting van continuous monitoring.

Voor ons gaan ‘in control’ en ‘procesverbetering’ hand in hand. Slimmer verwerken van transacties en de juiste controlemaatregelen in de grip hebben is essentieel.

Training

Naast het implementeren van process mining bij onze klanten hebben wij de afgelopen jaren trainingen verzorgd voor honderden bedrijfskundigen, accountants en internal auditors.

Gestart vanuit de auditmindset verschuiven wij steeds meer naar kansen om processen te verbeteren. Hiervoor hebben wij tools, kennis en audit ervaring gebundeld met proceskennis.

In samenwerking met de NBA hebben we een programma opgesteld rondom process mining en data-analyse voor accountants. Samen met VNC doen we dat voor controllers.

In de trainingen kiezen we voor een mix tussen inspireren, enthousiasmeren en doen. We willen niet alleen uitvoerende auditors in ons publiek maar juist ook de account managers en de directeuren. Zodoende kunnen we de dialoog voeren met diverse betrokkenen en de voors en tegens bespreken. En juist op het hogere niveau in de hiërarchie willen we laten zien hoe gemakkelijk een tool als process mining eigenlijk is.

Juist op het hogere niveau in de hiërarchie willen we laten zien hoe gemakkelijk een tool als process mining eigenlijk is.

Ontwikkelingen in de markt

Realistisch als we zijn; op dit moment heeft slechts een handvol Nederlandse organisaties de stap van ad-hoc naar continuous monitoring gemaakt. Het aantal tools dat inmiddels in de markt beschikbaar is groeit snel, evenals het aantal clubs dat professioneel bezig is met het implementeren van process mining.

Wij zien dit als een mooie ontwikkeling. Steeds vaker staan collega’s op het podium met mooie voorbeelden. We leren van elkaar, we delen en we geven door. Daarnaast bevestigt het onze mindset dat process mining een enorme waarde heeft voor het grip houden op processen.

WELLICHT OOK INTERESSANT VOOR U:

Laat een reactie achter

*

Send this to a friend