Coney Logo

Over mitsen, maren en beren

Werken bij Coney houdt in dat je ook actief uitdrager bent van de Coney mindset. Zo verzorgen nagenoeg al onze medewerkers regelmatig trainingen of inspiratiesessies voor collega kantoren. Afgelopen zomer heb ik drie keer op de bühne gestaan voor een inspiratiesessie; tweemaal bij een collega accountantskantoor en éénmaal namens onze beroepsorganisatie.

Het leuke van het geven van inspiratiesessies is dat ik anderen kan proberen mee te nemen in onze mindset. Ik kan mensen enthousiast vertellen hoe wij te werk gaan en hoe wij dagelijks bezig zijn om een data-driven mindset los te laten in het assurance en het internal control domein. Echter kom je er tijdens deze inspiratiesessies ook achter dat niet iedereen meteen net zo enthousiast is over onze mindset.

Het leuke van het geven van inspiratiesessies is dat ik anderen kan proberen mee te nemen in onze mindset. Echter kom je er tijdens deze inspiratiesessies ook achter dat niet iedereen hier meteen net zo enthousiast over is als wij.

Gemengd publiek

Tijdens zo’n inspiratiesessie heb je vaak een heel gemengde groep mensen voor je zitten. Een deel is oprecht geïnteresseerd en is tijdens de sessie vooral opzoek naar bevestiging van wat hij of zij zelf al dacht. Een deel zit er slechts omdat het de broodnodige PE-punten oplevert, maar wil eigenlijk helemaal niet op dit onderwerp geëduceerd worden. De rest van de groep is meestal nogal sceptisch en ziet vooral mitsen, maren en beren.

Die middelste groep voegt niet veel toe tijdens zo’n sessie, die zitten gewoon hun tijd uit. De eerste groep is leuk voor jou als presentator, geeft je toch het gevoel dat je er niet alleen voor staat. De laatste groep is eigenlijk het meest belangrijk. Hier valt voor ons data-driven denkende mensen van Coney het meest te halen. Deze groep zorgt er daarnaast ook voor dat wij ons verhaal moeten verduidelijken op de punten die vragen oproepen.

Eerder dit jaar schreef mijn collega Pieter de Kok al eens een blog over de meest gestelde vragen tijdens onze inspiratiesessies. Vaak kwamen deze vragen uit de hoek van de sceptici. Die wilde vooral wel eens even heel duidelijk horen waarom onze data-driven aanpak nou zo goed is.

Nieuwe kansen

Wanneer wij tijdens onze inspiratiessessies de mensen stap voor stap meenemen in het proces en ze vervolgens laten zien hoe wij data-analyse toepassen in de dagelijkse praktijk aan de hand van echte voorbeelden neemt vaak ook bij de meer kritische luisteraars het enthousiasme toe. Feit blijft, dat het toepassen van data-analyse en een data-driven controle aanpak bij onze collega’s zeker geen gemeengoed is. Men weet nog steeds voldoende mitsen, maren en beren te verzinnen om er niet aan te hoeven beginnen. Laat staan dat ze inzien dat ze ook non-assurance klanten kunnen meenemen op domeinen als continuous risk, control en performance monitoring (internal control), dat nieuwe kansen dus voor het oprapen liggen!

Wanneer wij tijdens onze inspiratiessessies de mensen stap voor stap meenemen in het proces en ze vervolgens laten zien hoe wij data-analyse toepassen in de dagelijkse praktijk neemt vaak ook bij de meer kritische luisteraars het enthousiasme toe.

Rol van toetsers

Een van de grootste beren die men op het data-driven controlepad ziet lopen zijn toch wel de toetsers van onze vrienden van de AFM of NBA. Wat vinden zij er wel niet van dat we data-analyse toepassen, in tegenstelling tot andere meer klassieke controlemiddelen? Hmm, eigenlijk niet zo heel veel, ze vinden vooral dat we ons werk goed moeten doen. Dus, goed documenteren waarom we dingen doen (of juist niet doen), wat we gedaan hebben en of dit al dan niet tot voldoende controle-informatie heeft geleid. Welke controlemiddelen we hierbij gebruiken is aan ons, niet zo zeer aan de toetser. Vrees de toetser dus niet!

Verder lezen

In ons laatste e-book: ‘Data-analyse en Process Mining als Basis voor de Story of the Audit’ neemt Pieter de Kok u stap voor stap mee door onze data-driven controle-aanpak. Ik zou zeggen, download het boek, lees het één à twee keer aandachtig door en heeft u dan nog steeds last van mitsen, maren en beren? Neem dan gerust contact met ons op, dan leggen wij het onder het genot van een bak koffie gewoon nog eens rustig aan u uit.

Wat zijn de mitsen, maren en beren die u tegenhouden om te starten met data-driven controle? Laat een reactie achter en start de discussie!

Laat een reactie achter

*

\ \
Send this to a friend